Murfatlar
Podgoria de la Murfatlar este poate cea mai cunoscută din Dobrogea. Este înfiinţată în anul 1907 şi are centre viticole în sudul Dobrogei. Medgidia, Mangalia, Cernavodă, Adamclisi, Chirnogeni. Oenologii au găsit pe colinele de la Murfatlar condiţii comparabile cu cele din regiunea Champagne din Franţa, dar calcarul şi seceta dau strugurelui multe zaharuri, astfel că vinul are o dulceaţă naturală, care a făcut ca vinicultorii să se orienteze spre sortimente dulci şi demidulci. Vinurile albe au un colorit diferit, de la verde auriu la auriu chihlimbar, iar cele roşii sunt granat cu reflexe rubinii.
Încă din antichitate, localnicii din Dobrogea cultivau pe aceste terenuri viţă de vie. Anual se culeg 25.000 de tone de struguri din care rezultă 18 milioane de litri de vin, aproape echivalentul unui litru de vin pt fiecare român. Câteva mii de oameni muncesc din primăvară până toamna târziu la culesul viei.
Atracţia principală a domeniului viticol Murfatlar este crama .Crama adăposteşte aproape 40 de ani de tradiţie. Sticlele prăfuite stau cuminţi, stivuite pe rafturi. Sunt o mulţime de arome aici. Unele fine, delicate, proaspete, altele mai grele, puternice, pline de personalitate. Toate se îmbină în armonie deplină şi formează licori din cele mai subtile. Şi, cum bine ştim, cu cât e vinul mai vechi, cu atât e mai bun.
Se pot degusta până la 9 sortimente de vin, se poate lua masa, o masă tradiţională, vizitarea muzeului, muzică şi voie bună.
10.000 de turişti vizitează anual centrul turistic. Aici se află şi Muzeul Vinului şi al Viei, ce adăposteşte zeci de exponate valoroase, reprezentative pentru domeniul viticol din sud-estul ţării.
Vezi vinurile cu certificare a calității produse în acest areal: