Colinele Dobrogei
Însorita regiune dintre Dunăre şi Marea Neagră este un rai al viţei-de-vie, cu podgorii întinse şi rod bogat. În ţinutul scăldat de ape şi rumenit de soare, cultivarea viţei-de-vie s-a împletit cu religia celor aflaţi pe aceste meleaguri, băştinaşi sau naturalizaţi. Cultul lui Bacchus/Dionysus a fost practicat cu nesaţ de popoarele care au locuit în Dobrogea. Dovadă stau vestigiile presărate la tot pasul de strămoşii noştri, pe care arheologii le aduc la lumină. În muzeele întemeiate pe lângă cetăţile antice sau pe lângă podgoriile cele mai mari sunt expuse la loc de cinste amfore şi alte obiecte închinate zeului vinului. Într-o hartă oenologică a României, Dobrogea este considerată un regat al viţei-de-vie. Este împărţită în două mari regiuni: regiunea viticolă Colinele Dobrogei şi regiunea viticolă Terasele Dunării. Specialiştii descriu vinurile Dobrogei ca fiind de nobleţe, fiind din soiurile Pinot Gris, Chardonnay, Muşcat Ottonel, Sauvignon, Merlot, Riesling, Cabernet Sauvignon, Pinor Noir, Fetească Albă şi Neagră etc.
Vezi vinurile cu certificare a calității produse în acest areal: