Plăcinta
dobrogeană
Bucătăria românească îmbină preparate din diverse culturi, păstrând totuși aromele specifice moștenite încă din cele mai vechi timpuri. Deși nenumărate feluri de mâncare au fost transmise din generație în generație, românii au împrumutat, de-a lungul vremii, rețete și ingrediente de la vecinii lor germani, unguri, bulgari, sârbi, dominante fiind însă influențele otomane. Plăcintele au o istorie mult mai lungă, care se întinde pe mii de ani. Deşi sunt diferite de la o ţară la alta, plăcintele sunt desertul format din aluat, care ascunde o umplutură dulce sau sărată. Şi formele lor sunt diverse. Americanii le fac rotunde, în tavi de tartă, şi cu un model din aluat pe deasupra. În România se împăturesc, în timp ce Grecia se rulează.
Plăcinta Dobrogeană are însă câteva specificități aparte. Plăcinta Dobrogeană autentică se fabrică numai în arealul geografic delimitat de județele Tulcea si Constanța. Se face cu multe ouă, foile sunt usor încrețite sau rulate, după cum s-a transmis rețeta din vechime. Prin tradiție, plăcintele poartă cu ele un număr de rigori si ritualuri si sunt prezente în sărbătorile tradiționale din cursul anului.
Denumire produs: Plăcinta Dobrogeană
Certificare de calitate europeană: Indicație Geografică Protejată
Producător: Asociația Moesis Traditional
Date contact producător: Str. Valea cu Tei nr.7, sat Greci, Județul Tulcea
Aria de identificare: Dobrogea
Caracteristici produs: produs de patiserie, copt, precopt, congelat si crud, obținut din foi, umplute cu brânză telemea sărată amestecată cu cas si ouă.
Metoda de fabricare: foile cu umplutură sunt rulate, încrețite si asezate în formă de spirală în tăvi rotunde.