Salata cu icre de știucă
de Tulcea
Când spui Delta Dunării, automat spui și "salată cu icre de știucă". Este cel mai popular și reprezentativ fel de mâncare al Deltei, apreciat de turiști și consumat frecvent de localnici. La origine, rețeta este grecească, adusă de comunitatea care s-a dezvoltat în regiunea Dobrogei. Ea a fost preluată și îmbunătățită de toți locuitorii Deltei, în special de pescarii din Sulina, Tulcea și Sf. Gheorghe. Capturate la setcă si năvod, în apele dulci ale Deltei Dunării, icrele de stiucă sunt prelucrate după rețeta autentică a zonei Tulcea, cu ulei de floarea-soarelui si lămâie.
Denumire produs: Salata cu icre de stiucă de Tulcea
Certificare de calitate europeană: Indicație Geografică Protejată
Producător: Deltaica
Date contact producător: Strada Viticulturii Nr. 2, Tulcea
Aria de identificare: Delta Dunării
Caracteristici produs: aspectul produsului este conferit de consistenţa cremoasă şi omogenă, în care se disting boabele întregi de icre de ştiucă.
Metoda de fabricare: cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, de culoare albă-gălbuie, la prepararea căreia se utilizează minimum 29% icre, din care minimum 15 % icre de ştiucă sărate cu bobul întreg şi maximum 14% icre de peşte deltaic sărate, în amestec cu apă carbogazificată şi zeamă de lămâie.